Merlinhardver

#1 CPU blokk teszt Copper vs. Nickel

2018-06-07

Tiszta réz vagy nikkelezett? Sokat vitatott téma. Nem is lehetne jobb kezdési alap a CPU blokk tesztsorozatunkhoz, melyet a léghűtéses széria alapjai mentén fogunk hétről hétre terítékre pakolni.

 

A hőtermelésről a már megszokott Intel i7-6700K processzorunk gondoskodik, 4.5GHz-es órajelen.

 

Radiátornak egy igen népszerű 240-es típus került beüzemelésre, ami nem más mint Alphacool NexXxoS ST30 Full Copper, Alpenföhn Wing-Boost 2 Pure Plus 120-as ventilátorokkal.  Pumpa, amely szintén tesztrendszerünk alapját képzi az EK Water Blocks EK-XRES 100 SPC-60 MX PWM. Folyadéknak, a Nanoxia CoolForce CF1 - Aqua Pure Water típusa került a rendszerbe.

 

Mivel a sorozat lényege az összehasonlítás, így minden esetben a pumpa fordulatszáma 800,1600 és 2400 rpm között kerül rögzítésre. Ventilátorainkat állandó 1500 rpm mellett üzemeltetjük, míg a szoba kiinduló hőmérséklete 24 °C.

 

További adatok a teszthez használt eszközökről:
Lian Li PC-T60 testbench

ASUS Z170-P

Intel i7-6700K 4.5GHz OC

G.Skill Ripjaws 8GB KIT 4000 MHz

250GB Samsung EVO SSD

EVGA 750 G2 PSU

Gigabyte GTX 1050 Winforce

Egyedi tervezésű és építésű ventilátor vezérlő

Arctic MX-2 hővezető paszta

A diagnosztikát az AIDA64 Extreme Enginer szoftverre bíztuk.

 

Lássuk az eredményeket:

 

Talán meglepő lehet, hogy a közepes és a maximális fordulat között mért hőmérséklet különbség elenyésző, sőt a nickel esetében még rosszabb eredményt is kaptunk.

A vízhűtéses rendszerek egyik nagyon fontos teljesítménybefolyásoló tényezője az áramlási sebesség. A tesztben is előjött, hogy a több, nem mindig jobb. Ha a víz nagyon gyorsan áramlik, nem tudja sem felvenni, sem leadni a hőt. Egyszerűen nincs rá elegendő ideje.

Kíváncsian várjuk más gyártók blokkjai milyen eredményt produkálnak majd tesztpadunkon.  Írd meg véleményed!


A Merlin csapat
A Merlinhardver kimondottan fontosnak tartja a vásárlók elégedettségét, ezért folyamatos rendszerességgel tesz közzé olyan bejegyzéseket, amelyek naprakész információkkal szolgálnak az érdeklődő kezdő és haladó buildereknek egyaránt!

Bővítsd a tudástáradat, olvass a szakmában! Merülj bele a gépösszeszerelés és moddingolás rejtelmeibe! Tudd meg, hogyan készülnek a legprofibb vízhűtő rendszerek, milyen alkatrészekre és szerszámokra lesz szükséged egy igazán cool cooler beszereléséhez! Tekintsd meg aktuális hardver tesztjeinket, melyek kimondottan nagy segítséget nyújtanak az igényeidnek megfelelő konfiguráció megépítéséhez. Ha kérdésed van bátran fordulj online ügyfélszolgálatunkhoz!
Ti küldtétek!
Ti küldtétek, mi közzétettük. Ha szeretnéd látni a legmenőbb gépösszeállításokat, vagy Te magad is megmutatnád a világnak, hogy éppen milyen szörnyeteggel nyomulsz, kattinst a „Tovább” gombra és küld el nekünk azt, amid van!
tovább