Merlinhardver

Az Intel Ice Lake CPU-k végzetes rendszerhibával?

2020-06-15

Az Intel processzorok a közelmúltban meglehetősen hírhedt a rendszerhibákkal kapcsolatban. A 2018-as Spectre and Meltdown-tól, amely spekulatív futtatást használhatott a rendszerek kijátszására, az új sebezhetőségek sorozata csak a mai napig folytatódott.A közelmúltban volt egy CrossTalk hekk, amely fenyegetést jelent a felhőszolgáltatók számára, ahol az egyik felhasználó veszélyeztetheti a másikat, elég csak ugyanazon CPU használatán lenniük, amelyből a virtuális példányok egyeznek. Az ilyen típusú támadások még veszélyesebbek, mint a helyi hozzáférést igénylők, mivel önmagában ez már veszélyes. Ezeknek a kérdéseknek a nagy részét állítólag az Intel új mikroarchitektúra-tervei, például a Ice Lake, a Tiger Lake és a jövőbeni revíziók oldják meg.

Úgy tűnik azonban, hogy az Intel még a legújabb Ice Lake CPU-kkal is szembesül bizonyos problémákkal a rendszerhibák kapcsán. A JetBrains, a szoftverfejlesztő eszközök cseh szolgáltatója rendelkezik Java programozási nyelv fejlesztési környezettel, az IntelliJ integrált fejlesztési környezet formájában. Nemrég arról számoltak be, hogy a MacBook Air 2020 és a Microsoft Surface Pro modellekben, amelyek 10. generációs Intel Ice Lake CPU-val vannak felszerelve, az IntelliJ IDE rendszer újraindulását vagy teljes operációs rendszer összeomlását okozza. A jelentésben a CPU egy olyan Linux virtuális gépben futott, amely elkülöníti magát a MacOS-tól, így a macOS XNU kernel nem hibás. A jelentés megemlíti, hogy egy másik, a Microsoft Surface Pro operációs rendszert futtató felhasználó is észlelte az összeomlást.

A közösségi tesztelésnek köszönhetően kiderült, hogy ezek a problémák nem csak egy szoftverhibát jelentnek, hanem egy meglehetősen CPU-specifikus hiba, amely csak az Intel Ice Lake processzorokban fordul elő. Az Intel nemrégiben frissítette a CPU mikrokódját, de nincs javulás. Úgy tűnik, hogy az IntelliJ IDE rendelkezik olyan utasítás sorozatokkal, amelyek kiváltják a Ice Lake CPU-kban az operációs rendszer összeomlásához vezető körülményeket. Ez a viselkedés aggodalomra ad okot, mivel ezt fel lehet használni egy lehetséges támadásra is. Így a felhőszolgáltatók is veszélyben vannak, mert ha összeomlik a rendszer, az egész mentés összeomolhat. Természetesen a Ice Lake szerver szintű processzorai még nem érkeztek meg, de a hibát a CPU tervezésének alapja rejti. Az Ice Lake CPU-k még a legújabb mikrokód-frissítéssel is összeomlanak ezzel a szoftverrel, ezért látnunk kell, hogy az Intel hogyan reagál erre.

 

Forrás: techpowerup
Írd meg véleményed!


A Merlin csapat
A Merlinhardver kimondottan fontosnak tartja a vásárlók elégedettségét, ezért folyamatos rendszerességgel tesz közzé olyan bejegyzéseket, amelyek naprakész információkkal szolgálnak az érdeklődő kezdő és haladó buildereknek egyaránt!

Bővítsd a tudástáradat, olvass a szakmában! Merülj bele a gépösszeszerelés és moddingolás rejtelmeibe! Tudd meg, hogyan készülnek a legprofibb vízhűtő rendszerek, milyen alkatrészekre és szerszámokra lesz szükséged egy igazán cool cooler beszereléséhez! Tekintsd meg aktuális hardver tesztjeinket, melyek kimondottan nagy segítséget nyújtanak az igényeidnek megfelelő konfiguráció megépítéséhez. Ha kérdésed van bátran fordulj online ügyfélszolgálatunkhoz!
Ti küldtétek!
Ti küldtétek, mi közzétettük. Ha szeretnéd látni a legmenőbb gépösszeállításokat, vagy Te magad is megmutatnád a világnak, hogy éppen milyen szörnyeteggel nyomulsz, kattinst a „Tovább” gombra és küld el nekünk azt, amid van!
tovább