Merlinhardver

INTEL CORE I7-7700K DELIDELÉSE

2017-08-03

A delidelés azt jelenti, hogy a processzor kupakját eltávolítjuk és a processzormag és a hőterítő kupak (IHS) közötti hővezető anyagot jobbra cseréljük, vagy akár a kupakot elhagyva a hűtőt közvetlenül a szilícium lapkára helyezzük.

 

Tehát az eljárás célja mindössze annyi, hogy az Intel által már az Ivy Bridge óta használt pasztázás korlátait megszüntessük, ezáltal alacsonyabb processzorhőmérsékleteket érjünk el, ami akár gyári órajelen járatott processzor esetében is nagyon hasznos tud lenni, mivel a hőmérséklet befolyásolja a turbó órajeleket is. Egy ideje szerettük volna már bemutatni egy Intel processzor delidelését egy speciálisan erre a célra készült kit-el, de sajnos a körülmények mindig közbeszóltak. Bár a tesztre használt Core i7-6700K processzorunkon már elvégeztük ezt a műveletet, de delidelő kit híján egyéb „házi” módszerekhez kellett folyamodnunk.

Nem is szaporítjuk tovább a szót, lássuk mire jutottunk a der8auer féle Delid Die Mate 2-vel!

 

Meglepően igényes, talán kicsit túlzásba is vitt csomagolás.

 

A der8auer féle kit nem csak a kupak eltávolítására alkalmas, hanem a visszaragasztásban is nagyon hasznos tud lenni. Használata annyira egyszerű és magától értetődő, hogy nincs szükség leírásra, de a készítő weboldalán természetesen találunk útmutatót, ha szükség lenne rá.

 

A komplett szett.

 

Első lépésként a kupakot kell eltávolítani, amihez az alábbi eszközökre lesz szükség.

 

Delideléshez használatos alkatrészek.

Nincs is más dolgunk, mint az erre kialakított profilba behelyezni a processzort a jelölésnek megfelelően.

 

A kit sarkán lévő háromszög felé kell nézzen a processzoron is megtalálható jelölés

 

Ezután csúsztassuk be a kupakot eltoló elemet, majd helyezzük be a csavart és finoman addig tekerjük, amíg el nem éri a processzor szélét a tolóprofil.

 

Már csak egy lépés van hátra a kupak eltávolításáig.

 

Ellenőrizzük, hogy a processzor rendesen a helyén van-e, aztán néhány férfias mozdulattal húzzuk meg a csavart. Nem kell megijedni, ha elsőre úgy tűnik, mintha kicsit nehezen adná magát, mert tényleg így van, de ne álljunk meg és hagyjuk, hogy minél tovább feszüljön a processzor, hanem nyugodtan, de határozottan fejezzük be a műveletet. Amikor elengedett a ragasztó, akkor érezhetően megszűnik a szorítás és nincs más hátra, mint a csavart visszatekerve kicsúsztatni a szorító profilt. Előfordulhat, hogy valamelyik sarkon még picit fogja a ragasztó a kupakot, de egy határozott mozdulattal nyugodtan szedjük le.

 

Ha mindent jól csináltunk, ez a látvány fogad minket.

Nincs más hátra, mint a ragasztó és a paszta eltávolítása. A pasztát egy száraz zsebkendővel, vagy törlőkendővel egyszerűen töröljük le, a ragasztót szintén szárazon kapirgáljuk le egy műanyagdarabbal, de akár a körmünket is használhatjuk, ha már a természet megajándékozott minket e hasznos szerszámmal. Fontos, hogy éles fém eszközzel kapirgálni szigorúan tilos, mert tönkretehetjük a processzort!

A kupak belső sarkaiból nehéz teljesen kipucolni a ragasztót, de nem is szükséges.

 

A hővezető paszta helyét esetünkben a Thermal Grizzly Conductonaut vette át, ami tulajdonképpen egyfajta folyékony fém, nagyon jó hővezető képességgel.

 

Elég jó kis csomagot kínál a Thermal Grizzly, kapunk kettő darab alkoholos tisztítókendőt, két darab fülpucoló szerű pálcikát, amivel a pasztát tudjuk szétteríteni és egy rövid kétnyelvű leírást. Továbbá van még a csomagban egy figyelmeztető szöveget tartalmazó lap, amin felhívják a figyelmünket arra, hogy alumínium felületen nem használható, mivel a paszta reakcióba lép az alumíniummal!

 

Első lépésként meg kell tisztítani a felületeket, hogy por és zsírmentesek legyenek. Az alkoholos tisztítás után célszerű letörölni az alkoholt valamiféle mikroszálas kendővel, hogy ne maradjanak apró szöszdarabkák a felületen, zsebkendő erre a célra nem jó! A tisztítást semmiképpen sem szabad kihagyni, mert a zsíros, szilikonos felületen nem tapad meg a paszta és összeillesztéskor légbuborékok alakulhatnak ki még akkor is, ha látszólag elterült rendesen.

 

Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a paszta felvitele mindkét érintkező felületre!

 

Csalóka lehet a szükséges mennyiség megítélésekor az, hogy ezt a pasztát nagyon vékonyan kell felvinni, és a hagyományos pasztával ellentétben, nem jó, ha összeillesztéskor a többlet kinyomódik, a képen látható mennyiség, még egy kicsit sok is!

 

Nagyon fontos, hogy mindkét felületre fel kell vinni a pasztát.

 

A mellékelt terítő pálcikák segítségével egyenletesen szét kell teríteni a pasztát a lehető legvékonyabban. A felesleg eltávolításához fordítsuk lefelé a felületet, ekkor az egyik sarokban összegyűlik a felesleg, amit így könnyen eltávolíthatunk a pálcika még tiszta végével. Fontos, hogy felkenéskor kicsit szorítsuk rá a pálcikát a felületre, így könnyebben megtapad.

 

Ha remeg a kezünk, vagy nem vagyunk annyira biztosak a dolgukban, akkor ragasztószalaggal körberagasztgathatjuk a lapkát, amíg felvisszük a pasztát. Bár a Skylake és Kaby lake processzoroknál a kupak alatti felületen nincsenek alkatrészek, a még mindig népszerű Haswell processzorok lapkája mellett bizony bőven vannak alkatrészek, amiknél mindenképpen el kell kerülni, hogy a paszta érintkezzen velük, különben a processzor meghibásodhat!

 

A Haswell (LGA1150) processzoroknál nagyon oda kell figyelni a paszta mennyiségére, ha összeillesztéskor a kinyomódó paszta az alkatrészek közé kerül, meghibásodik a processzorunk, mivel ezek a fém paszták elektromosan is jó vezetők!

 

Nincs más hátra, mint a kupak visszaragasztása. Ez nem szükséges lépés, mivel a foglalat leszorítója is a helyén tudja tartani a kupakot. Ugyanígy visszaragaszthatjuk a kupakot a foglalat leszorítójával is, ha nincs erre külön szerszámunk, de ahogy korábban már szó volt róla, a der8auer féle delidelő kit ebben is segítségünkre van.

Kupak leszorítása és pozicionálása a kit segítségével.

 

Ehhez, csak annyit kell tennünk, hogy betesszük a processzort a neki kialakított profilba, majd a ragasztó felvitele után, a műanyag keret segítségével pontosan a helyére tudjuk illeszteni a kupakot.  A mellékelt leszorítóval rögzítjük, aztán várunk szobahőmérsékleten 24 órát, míg a ragasztó megszárad és kész is vagyunk.

Kupak visszaragasztva.

 

A ragasztáshoz mindenképpen hőálló ragasztó javasolt, mi az UHU fekete színű hőálló ragasztóját használtuk, de használható FBS ragasztó és a Loctite ragasztói is.

 

 

Már csak a tesztelés van hátra. Az alábbi képen láthatóak a delidelés előtti hőmérsékletek alap órajelen, bekapcsolt MultiCore Enhancement mellett, Brocken 2 hűtővel.

 

A magok átlaghőmérséklete 88.5°C volt delidelés előtt.

 

Aztán delidelés után 71°C lett.

 

Egyértelműen látható, hogy jelentős a hőmérsékletkülönbség a gyári pasztához képest, így akár masszív terhelés mellett sem kell lemondanunk a tuningról, mert egyébként hétköznapi felhasználás mellett nem melegszik annyira a processzor, mint stressz teszt alatt, vagy például renderelés közben.

 

Azt mindenképpen tudni kell, hogy a delideléssel a processzor garanciája érvényét veszti!

 

Bár a processzorok a legritkábban meghibásodó alkatrészei egy PC-nek, egy bizonyos mértékű tuning felett nagyobb a meghibásodás valószínűsége, szóval mindenki ennek tudatában, csakis saját felelősségére végezze el a műveletet!

 

Merlinhardver

 

 

 

 

 

 Írd meg véleményed!


A Merlin csapat
A Merlinhardver kimondottan fontosnak tartja a vásárlók elégedettségét, ezért folyamatos rendszerességgel tesz közzé olyan bejegyzéseket, amelyek naprakész információkkal szolgálnak az érdeklődő kezdő és haladó buildereknek egyaránt!

Bővítsd a tudástáradat, olvass a szakmában! Merülj bele a gépösszeszerelés és moddingolás rejtelmeibe! Tudd meg, hogyan készülnek a legprofibb vízhűtő rendszerek, milyen alkatrészekre és szerszámokra lesz szükséged egy igazán cool cooler beszereléséhez! Tekintsd meg aktuális hardver tesztjeinket, melyek kimondottan nagy segítséget nyújtanak az igényeidnek megfelelő konfiguráció megépítéséhez. Ha kérdésed van bátran fordulj online ügyfélszolgálatunkhoz!
Ti küldtétek!
Ti küldtétek, mi közzétettük. Ha szeretnéd látni a legmenőbb gépösszeállításokat, vagy Te magad is megmutatnád a világnak, hogy éppen milyen szörnyeteggel nyomulsz, kattinst a „Tovább” gombra és küld el nekünk azt, amid van!
tovább