Merlinhardver

Jonsbo TW-240 RGB teszt

2018-03-02

Az utóbbi időkben annyira népszerűek az RGB világítással ellátott hardverek, hogy manapság már a fejhallgatók is mindenféle színben világítanak, így egyáltalán nem meglepő, ha RGB világítással érkezik egy kompakt vízhűtő.

A Jonsbo dizájnerei nem is haboztak sokáig, aminek eredményeképpen piacra is dobtak egy 240-es kompakt vízhűtőt RGB világítással. (Elérhető belőle 120-as verzió is kisebb házakra való tekintettel) Bár a múltkori gyorstesztünk alkalmával nem voltunk kifejezetten elégedettek a Jonsbo hűtőjének minőségével, lássuk, hogy ezúttal mivel sikerült előrukkolnia a gyártónak és mindezt milyen minőségben sikerült kivitelezni.

 

Mai versenyző a Jonsbo TW-240 RGB

240-es slim radiátor, a pumpa a processzor blokkba van építve.

 

Felépítését tekintve nem különbözik a többi kompakt vízhűtőtől, ezúttal is a klasszikusnak számító slim radiátort kapjuk és a processzorblokkba épített pumpát. Maga a blokk már sokkal érdekesebb, ami az RGB világításnak és az egyedi külsőnek köszönhető.

 

A blokk hatszög alakú és áttetsző ablakokkal lett ellátva.

 

Jól látható, hogy az ablakok nem teljesen átlátszóak, hanem fehér plexit használtak, így teltebb és egyenletesebb is a belülről áradó fény.

 

A blokk oldala is tele van nyílással, így minden irányból szűrődik ki a fény.

 

Ami a blokk talpát és a burkolatát illeti, ezúttal kifogástalan minőségű termékről beszélünk, minden szépen a helyén van, nincsenek rosszul illeszkedő elemek. A talp megmunkálása kifejezetten minőségi, bár nincs fényesre polírozva, de nagyon szép egyenletes a talp felülete.

 

Szép igényes a blokk kialakítása.

 

Polírozva nincs ugyan, de szép egyenletes a felület

 

A blokk rögzítő szereléke már nem sikerült olyan igényesre, mint maga a blokk, de abszolút használható.  Rugós csavarok szorítják a blokkot a hűtőre és bár hátlapi merevítőt kapunk, de az nem fekszik fel az alaplapra a processzor alatt, csak a csavarhelyeknél, így sajnos nem merevíti az alaplapot.

 

Egyszerű szerelék, a hátlapon volna még mit fejleszteni.

 

A hűtőhöz kettő darab 120mm ventilátort kapunk, amik szintén RGB világítással vannak ellátva. A ventilátor lapátok feketék, tehát nem világít az egész ventilátor, csak a lapátok körül egy világító gyűrűt láthatunk, ami kifejezetten ízléses lenne, de sajnos ezúttal is elkövették azt a hibát, hogy nem egyenletes a világítás fénye. Ez nem egyedi hiba, sok ventilátoron találkozunk hasonló, egyenletlen fényerő eloszlással.

 

Ezúttal nem egy, hanem két pontban helyezkednek el ledek, de sajnos a fényerő így sem egyenletes.

 

Maguk a ventilátorok jól néznek ki, külön dicséretes, hogy a motoron a műanyagba van süllyesztve a Jonsbo felirat és nem matricák forognak excenteresen. A rögzítő furatoknál gumigyűrűt helyeztek el mindkét oldalon, így a rezgés is csillapítva van.

 

 

A blokk és a pumpa is AURA kompatibilis, így ha támogatja az alaplapunk, akkor 16 millió szín áll rendelkezésünkre. A 4pin RGB kábelek mindegyike úgy van kialakítva, hogy egymásra fűzhetőek, így egyetlen kimenetre köthetjük a blokkot és a ventilátorokat is. Ha nem rendelkezünk olyan alaplappal, ami támogatja az RGB ledek vezérlését, akkor a mellékelt kapcsolós átalakítóval beállíthatunk 7 féle színt.

 

A teljesség igénye nélkül, néhány fénykép a blokkról különböző színekre beállítva.

 

 

 

További érdekesség még, hogy vízszintes helyzetben a blokkban lévő levegőbuborékok tánca is visz egy kis vidámságot a látványba.

 

A kompakt rendszerekben mindig van egy kis levegő, tehát ez nem hiba jele!

 

Eljött az ideje, hogy a hűtő teljesítményével is megismerkedjünk.

 

Tesztkonfiguráció, körülmények

Lian Li PC-T60 testbench

ASUS Z170-P

Intel i7-6700K 4.5GHz OC

G.Skill Ripjaws 8GB KIT 4000 MHz

250GB Samsung EVO SSD

EVGA 750 G2 PSU

Gigabyte GTX 1050 Winforce

Egyedi tervezésű és építésű ventilátor vezérlő

Arctic MX-2 hővezető paszta

20°C, légmozgás mentes helység

A diagnosztikát az AIDA64 Extreme Enginer szoftverre bíztuk.

 

 

Az eredmények egyértelműen jelzik, hogy nem csak megjelenésben, hanem teljesítményben is sikerült felmutatnia valamit a Jonsbo-nak. Az ugyancsak kompakt 240-es Eisberg eredményeivel összehasonlítva az tűnhet fel, hogy különböző ventilátor fordulatokon nagyobb a hőmérsékletek közti különbség. Erre egy lehetséges magyarázat, hogy míg az Eisberg réz radiátorral van szerelve, addig a Jonsbo hűtője alumínium radiátort használ. A réz radiátor jóval nehezebb, a felfűtése is nagyobb energiát igényel, viszont nehezebben adja le a hőt, mint az alumínium, ezért alacsony fordulaton jobban felmelegedett a Jonsbo hűtője, viszont felpörgetve a ventilátorokat, már jobb eredményt produkált.

 

A zajt ezúttal technikai okokból nem mértük, szubjektíven értékelve elmondható, hogy a ventilátorok átlagos zajt produkáltak és a pumpa is csendben dolgozott, nagyjából folyamatos 2500 percenkénti fordulat mellett.

 

Szépen felfeküdt a processzorra a hűtő.

 

 

 

Negatívumként a csövek túlzott merevségét érdemes megemlíteni, elég vastag falú csöveket kapott, amik még harisnyázva is vannak, ezért picit nehézkes lehet a hűtő beépítése, de szerencsére nem olyan dologról van szó, amit naponta változtatunk, így el lehet tekinteni ettől a kis hibától.

Mindent összevetve egy jól sikerült, mind megjelenés, mind teljesítmény szempontjából jó hűtőt prezentált a Jonsbo, ráadásul mindezt elfogadható áron, így bátran merjük ajánlani a hűtőt azoknak, akik jó teljesítményt és RGB világítást szeretnének vízhűtéssel kombinálva.

 

Itt rendelheted:

Jonsbo TW-120 RGB komlett vízhűtés /JB-WT120/

Jonsbo TW-240 RGB komplett vízhűtés /JB-WT240/ 

 

 

                                                              

Merlinhardver.

 

 Írd meg véleményed!
Sziasztok ! Kicsit szomorú vagyok mivel a hűtő tényleg nagyon kiválló és mutatós csak sajnos az alaplapi felfogató alsó darabja műanyag es szinte azonnal eltört az egyik fül. Szerencsere egy pót darabbal helyettesiteni tudtam de igy is ugy gondolom célszerű lett volna az also felfogatást is fémből készíteni sajnaos az also darab gyatra minőségű.Ettől eltekintve a tobbi elem masszív és persze mutatós is.Minden más tekintetben kiváló hütő csak ajánlani tudom.
Szajkó Sándor | 2018-04-16 17:22:57


A Merlin csapat
A Merlinhardver kimondottan fontosnak tartja a vásárlók elégedettségét, ezért folyamatos rendszerességgel tesz közzé olyan bejegyzéseket, amelyek naprakész információkkal szolgálnak az érdeklődő kezdő és haladó buildereknek egyaránt!

Bővítsd a tudástáradat, olvass a szakmában! Merülj bele a gépösszeszerelés és moddingolás rejtelmeibe! Tudd meg, hogyan készülnek a legprofibb vízhűtő rendszerek, milyen alkatrészekre és szerszámokra lesz szükséged egy igazán cool cooler beszereléséhez! Tekintsd meg aktuális hardver tesztjeinket, melyek kimondottan nagy segítséget nyújtanak az igényeidnek megfelelő konfiguráció megépítéséhez. Ha kérdésed van bátran fordulj online ügyfélszolgálatunkhoz!
Ti küldtétek!
Ti küldtétek, mi közzétettük. Ha szeretnéd látni a legmenőbb gépösszeállításokat, vagy Te magad is megmutatnád a világnak, hogy éppen milyen szörnyeteggel nyomulsz, kattinst a „Tovább” gombra és küld el nekünk azt, amid van!
tovább