Barion Pixel Merlinhardver

PCIe Gen5

2021-10-11

Miután újabb pletykák jelentek meg a jövő januárra tervezett Geforce RTX 3090 Ti névre keresztelt, a PCI-E 5.0 szabványon belül új tápcsatlakozóval ellátott kártyáról, az igorslab.de weboldal technikai részleteket tárt fel. Eszerint az új, lényegesen nagyobb teljesítményű megoldás jövőre az RTX 30-FE kártyáknál a megszokott 8 tűs tápcsatlakozót és a 6+2-es csatlakozót, valamint az Nvidia saját fejlesztésű 12 tűs kialakítását is leválthatja minden modellnél.

 

A specifikációért felelős Peripheral Component Interconnect Special Interest Group (PCI-SIG) új "12VHPWR H+" tápcsatlakozója összesen 16 sávos lesz (12 tápcsatlakozó és 4 jelsáv alatta), és a várakozásokkal ellentétben nem felel meg a korábbi MicroFit Molex szabványnak. Az új szabvány a meglévő csatlakozóknál kisebb, azaz 4,2 mm-ről 3,0 mm-re csökken a távolság, és 18,85 mm-es szélességével legalább kisebb, mint a dupla vagy tripla 8 tűs csatlakozó konfiguráció, ami a grafikus kártyák lapkakialakításánál is előnyös lehet.

Eközben a PCI-SIG specifikáció szerint minden egyes tű legfeljebb 9,2 amperrel bírja, ami 12 volton összesen 55,2 amperrel számol. Ez 662 wattos maximális teljesítményt eredményez, de a hivatalos specifikációk csak 600 wattig terjednek - áll a jelentésben. Ebben a szakaszban állítólag még nem világos, hogy mi a pontos célja a négy jelzősávnak, és hogy kötelező vagy opcionális. Időközben a kábelek keresztmetszetével és a kábelekkel kapcsolatos követelmények növekedésével, valamint az összetettebb feldolgozással a kábelmodding iránti kereslet várhatóan szintén növekedni fog. A januárra várható Geforce RTX 3090 Ti a jelek szerint csak az első kártya, amely az új szabványt alkalmazza.
Írd meg véleményed!


A Merlin csapat
A Merlinhardver kimondottan fontosnak tartja a vásárlók elégedettségét, ezért folyamatos rendszerességgel tesz közzé olyan bejegyzéseket, amelyek naprakész információkkal szolgálnak az érdeklődő kezdő és haladó buildereknek egyaránt!

Bővítsd a tudástáradat, olvass a szakmában! Merülj bele a gépösszeszerelés és moddingolás rejtelmeibe! Tudd meg, hogyan készülnek a legprofibb vízhűtő rendszerek, milyen alkatrészekre és szerszámokra lesz szükséged egy igazán cool cooler beszereléséhez! Tekintsd meg aktuális hardver tesztjeinket, melyek kimondottan nagy segítséget nyújtanak az igényeidnek megfelelő konfiguráció megépítéséhez. Ha kérdésed van bátran fordulj online ügyfélszolgálatunkhoz!
Ti küldtétek!
Ti küldtétek, mi közzétettük. Ha szeretnéd látni a legmenőbb gépösszeállításokat, vagy Te magad is megmutatnád a világnak, hogy éppen milyen szörnyeteggel nyomulsz, kattinst a „Tovább” gombra és küld el nekünk azt, amid van!
tovább