Merlinhardver

Thermalright Le GRAND MACHO RT

2018-02-26

Egy kis szünet után újrakezdtük a processzorhűtők tesztelését. Mi is lenne alkalmasabb az újrakezdésre, mint a Thermalright Macho szériájának a legnagyobb darabja, a Le GRAND MACHO RT.

 

Hatalmas méretű hűtőborda hét pár hővezetőcsővel.

 

A borda hasonlít a Rev. B bordájára, viszont nagyobb méretű. A ventilátor szinte ugyanaz a 140mm-es PWM vezérlésű, mint a Rev. B esetében, de ennél az oldalsó keret rácsozott.  A hűtő kialakítása átlagos, a talp és a hővezetőcsövek is nikkelezettek, de a lamellák közül csak a legfelső van feketére eloxálva.

 

A ventilátort 4pin csatlakozóval szerelték és PWM vezérlésű, amivel 300-tól 1300rpm fordulatig lehet szabályozni. Az oldalsó keret rácsos kialakítású.

 

 

A talp kidolgozása ezúttal is nagyon jó, szép fényesre és egyenletesre lett polírozva.

 

A szerelék ugyanaz, mint a kistestvér és a Rev. B estében, viszont érdekes módon ezúttal nincs akkora többlet a leszorító lemez és a keret között, így talán akkor sem tesszük tönkre a processzort, ha tövig lehúzzuk a csavarokat, de ezúttal is inkább érzéssel, a szükségesnél nem jobban szorítottuk le a hűtőt.

Mivel a borda igencsak tekintélyes méretű, felvetődött a kérdés, hogy elférnek-e mellett a memóriák és persze a videokártya is problémás lehet ekkora méret mellett.

 

Komolyan vették a memóriák helyigényét a Thermalright-nál, ennek megfelelően a borda széléig eltolták a talpat.

 

 

A nagymértékű eltolásnak meg is lett az eredménye, még a legközelebbi memória foglalatok is használhatóak akár nagyméretű hűtőbordával ellátott modulokkal is, ami szép eredmény egy ekkora hűtőnél.

 

 

Mindkét irányba aszimmetrikus a talp elhelyezkedése, így a videókártya sem ütközik a bordával

 

 

Még a legfelső PCI-Express foglalat is kényelmesen használható.

 

A szerelék nincs túlbonyolítva, de sajnos ezzel együtt nem is túl precíz. A csavarok sorjásak és picit szorulnak is, bár ez inkább levételkor okozhat kisebb gondot. A hátlap felszerelése és a csavarok rögzítése kicsit körülményes, mivel a műanyag gyűrűk nem mindig fogják meg a hátlapot rögzítő csavarokat, persze egy kis odafigyeléssel megoldható.

 

Érdekes módon nem mellékelnek szereléket második ventilátor rögzítéséhez.

 

 

 

Tesztkonfiguráció, körülmények

Lian Li PC-T60 testbench

ASUS Z170-P

Intel i7-6700K 4.5GHz OC

G.Skill Ripjaws 8GB KIT 4000 MHz

250GB Samsung EVO SSD

EVGA 750 G2 PSU

Gigabyte GTX 1050 Winforce

Egyedi tervezésű és építésű ventilátor vezérlő

Arctic MX-2 hővezető paszta

20°C, légmozgás mentes helység

Zajmérés 50 cm távolságról, leállított gép mellett, a ventilátor (pumpa) külon tápról járatva készül.

A diagnosztikát az AIDA64 Extreme Enginer szoftverre bíztuk.

 

És akkor jöjjenek az eredmények.

 

A szemfülesebbek észrevehették, hogy a korábbi tesztek eredményei korrigálva lettek, aminek az oka, hogy a delid után eleinte még nem volt visszaragasztva a processzorra a kupak, de azóta már megtörtént a ragasztás. Mivel gyanús volt a magasabb hőmérséklet mint számítottunk rá, így újramértünk pár hűtőt és kiderült, hogy néhány fokkal magasabb hőmérsékleteket produkált ugyanaz a hűtő a kupak visszaragasztása után.

 

Az eredmények roppant meggyőzőek, a hűtő méretének megfelelően jó eredményeket produkált és közben csendesen dolgozott a ventilátor is, bár azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy ennek a teljesítménynek meg is kérik az árát..

 

A hangja lényegesen kellemesebb, mint a 120mm-es verzióé, a mért zajszintje fél méteres távolságból 27.8dB (A) akárcsak a Rev. B-nek így nem is készítettünk új spektrum képet.

 

Átlagos zaja van a ventilátornak, nincs kiemelkedő frekvencia, ami idegesítő lenne.

 

Mindent figyelembevéve a Le GRAND MACHO RT egy jó hűtő. A jó kialakításnak hála, a nagy méret ellenére is elfér mellette a PC többi komponense, bár a borda extrém mértékű eltolása miatt a magasabb VRM hűtőbordákkal esetleg előfordulhat némi konfliktus.

 

MerlinhardverÍrd meg véleményed!


A Merlin csapat
A Merlinhardver kimondottan fontosnak tartja a vásárlók elégedettségét, ezért folyamatos rendszerességgel tesz közzé olyan bejegyzéseket, amelyek naprakész információkkal szolgálnak az érdeklődő kezdő és haladó buildereknek egyaránt!

Bővítsd a tudástáradat, olvass a szakmában! Merülj bele a gépösszeszerelés és moddingolás rejtelmeibe! Tudd meg, hogyan készülnek a legprofibb vízhűtő rendszerek, milyen alkatrészekre és szerszámokra lesz szükséged egy igazán cool cooler beszereléséhez! Tekintsd meg aktuális hardver tesztjeinket, melyek kimondottan nagy segítséget nyújtanak az igényeidnek megfelelő konfiguráció megépítéséhez. Ha kérdésed van bátran fordulj online ügyfélszolgálatunkhoz!
Ti küldtétek!
Ti küldtétek, mi közzétettük. Ha szeretnéd látni a legmenőbb gépösszeállításokat, vagy Te magad is megmutatnád a világnak, hogy éppen milyen szörnyeteggel nyomulsz, kattinst a „Tovább” gombra és küld el nekünk azt, amid van!
tovább